Svjetlost u tami

Poštovani članovi, simpatizeri i gosti naše stranice. Ljeto polako prolazi i svi se ponovo vraćamo staroj svakodnevnici. Ne znamo koliko ste uživali u posjeti domovini, svjesni prilično tamne svakodnevnice i neizvjesnosti koja nas sve pritiska. Žao nam je ako ste se iz domovine iz bilo kojeg razloga vratili razočarani. Razmišljali smo šta bismo vam mogli lijepo ponuditi pa da vas usrećimo koliko na tren. Iako možda malo tužan, ipak smo sigurni da će vas sve obradovati ovaj članak. Ne bismo da budemo pesimistični , ali u tami koja se nadvila pred oktobarske izbore, u vrijeme kada ćemo trebati dobro i duboko da se zamislimo šta će nam donijeti naredno vrijeme, čini nas sretnima da vam kroz nekoliko slika možemo na trenutak uljepšati sekundu, minutu, dan, a možda i godinu. Ma kako pesimistično zvučale vijesti o odlasku kompletnih porodica  iz naše države, iz našeg grada, o zatvaranju škola, o drastičnom smanjenju rađanja djece, ipak ima lijepih stvari.

U posljednja dva mjeseca rodilo se pet malih meleka, pet sjajnih zvjezdica bljesnulo je na našem Mataruškom Brdu i probudilo nadu da možda ipak nije sve tako sivo i tmurno...da se neće ugasiti žagor djece u našim školama,  da će naš fudbalski klub Brdo imati podmladak i da će i dalje biti cura i momaka koji će nastaviti tradiciju folklora u našem KUD-u Brdo.

U Rizvanovićima su roditelji Mirsad i Mirsada Velić dobili svoju, mashallah, šestu bebu, sina Bilala. U Hambarinama su Behlić Edin i Zehra dobili svoju prvu bebu, kćerkicu Nejlu, a Medić Asmir i Arnela dobili prvu kćerkicu Alinu. Hodžić Almin i Rubija iz Čarakova dobili su svoje drugo dijete, sina Armina. U Rizvanovićima je rođena djevojčica Dalia, prvo dijete roditeljima Ćazimu i Dini Jušić.  

Kako ništa ne biva slučajno tako ni rođenje ove slatke djevojčice nije slučajno na 22.juli, datum kada je prije 26 godina na isti dan ubijen njen dido, otac njene tada tek rođene mame Dine. Dan nakon saznanja o zatvaranju logora Omarska i dolasku logoraša iz Omarske u logor Trnopolje biciklom sam krenula sa nekoliko komšinica put Trnopolja, starom cestom koja prolazi kroz Garevce. U strahu vozeći biciklo, žurile smo da stignemo do Trnopolja, ja u mislima da saznam gdje mi se nalaze moji najbliži članovi porodice, majka, braća i ostali. Negdje na pola puta srećemo grupu izmorenih i iscrpljenih žena iz Zecova kako pješice idu put logora, jer im je vojska rekla da moraju napustiti selo. Prepoznala sam svoju zemljakinju, iz mojih rodnih Rizvanovića, Švraka Minku. Vidno u strahu i iscrpljena, nosila je na rukama jastuk u kojem je spavala njena skoro rođena kćerkica Dina. Zabolio me tada taj prizor i do dana današnjeg boli. Pitala sam je otkuda idu i zašto, a ona mi  je odgovorila da su u Zecovima pobijeni skoro svi  muškarci  među kojima i njen suprug, a i veliki broj žena i djece također. Ne znajući još tačno kakav se zločin desio na lijevoj obali Sane, strašno mi je zazvučala ta informacija da je tek rođena beba ostala bez oca.

Isti dan u logoru saznala sam za mene šokantnu istinu o etničkom čišćenju Mataruškog Brda i masovnom ubijanju muškaraca. Minka je držala svoju Dinu u naručju i smogla snage da se nasmije gledajući je ljubavlju i oca i majke. Znala je da je njena kćerka siroče koje nije stiglo zapamtiti lice svoga oca. Njen otac nije doživio radost rođenja svoje unuke jer su mu te zle 92 prekinuli život, samo jer je bio drugačije vjere. Ubijen je 22.jula 1992.godine kada je srpska vojska u Zecovima etnički očistila preko stotinu muškaraca za samo jedan dan.  Ipak, Dalia danas simbolikom datuma na koji se rodila, svjedoči da je život jači od smrti a da se njenim rođenjem baš na taj dan, osim njenog  nastavlja i život njenog ubijenog dida.

Zato slike Dalie, Bilala, Armina, Nejle i Aline treba da dobiju najviše vaših glasova. Svi oni trebaju našu podršku ukoliko želimo da Brdo ne utihne i ne padne u potpunu tišinu.

Humano Brdo je prvorođenim bebama darovalo po 100 eura, drugorođenim po 150 a šestu bebu sa 300 euro. Hvala svim članovima koji su omogućili ove darove. Nadamo se da će se podrška njihovom odrastanju i dalje nastaviti. Molimo Boga da ovakve vijesti budu češće na ovoj stranici.

Živjeli u slozi, jedinstvu  i svi sretni ako Bog da bili.

Midheta Delkić-koordinator iz BiH.

 

Dalia Jušić

 

Velić Bilal

 

Hodžić Armin

 

Behlić Nejla

 

Medić Alina

 

 


 
 

mod racun