Molba za pomoć djevojčici Semini iz Bosanskog Novog

Za novčanu pomoć se HB-u obratila Adisa Mustafić iz Blagaja. Koordinator HB-a je obišao ovu petočlanu porodicu, porazgovarao sa majkom i utvrdio da je situacija jako teška.

Adisa i njen muž Ermin su nezaposleni. Jedino njihovo primanje je dječiji doplatak, no to nije njihov najveći problem. Sve se može kada su svi ukućani zdravi. Od njihove tri kćerke, jedna se rodila sa kataraktom. Trogodišnja Semina je jako vesela djevojčica i na prvi pogled se čini da nema nikakve smetnje, međutim to nije teko. Semina je imala operaciju kararakte. Jedno oko joj je odstranjeno i stavljena joj je proteza, dok u drugom ima privremeno sočivo. Tek za par godina, kada bude postojala mogućnost da se provjeri pravo stanje njenog vida na desno oko koje je sačuvano, ugradit će joj trajno sočivo. Adisa  navodi da ima dva brata u inostranstvu koji im pomažu, ali da to nije dovoljno.

Često odlaze u Beograd, kupuju djevojčici terapiju, protezu mijenja svaka 3 mjeseca, čije troškove snosi Fond zdravstvenog osiguranja, ali je njoj potrebna i voda za ispiranje proteze koja za godišnje potrebe košta oko 500 eura.

Adisa kaže da nisu u stanju, i pored pomoći braće, sve finansirati, nego se snalaze. Pozajme pare, pa vrate i sve tako...Jako joj je žao što zbog Seminine teške bolesti nisu u mogućnosti ništa priuštiti djevojčicama koje idu u 2. i 8. razred.

Ovo je jako tužna i potresna priča. Baš je žalosno vidjeti dijete koje skakuće, raduje se, sve živo zna, a vidi samo malo na jedno oko. Vidi se da žive siromašno. Na nama je da pomognemo koliko ko može.
Tim Humano Brdo 2010

Svi koji žele pomoći djevojčici Semini Mustafić to mogu uraditi na slijedeći način.

Uplate Putem žiro-računa
Humano Brdo e. V. | Banka : Oberbank Traun
IBAN: AT 901500300761068915 | BIC/Swift: OBKLAT2L

Pay Pal-a: humano.brdo@live.at
Svrha: Za Seminu Mustafic

 


 
 

mod racun