Sve je više malina i na Mataruškom Brdu

U decembru 2015. je započeta priča o uzgoju malina na Brdu.Tim HB-a je  doveo stručne ljude iz oblasti malinarstva iz Cazina i Bihaća koji su održali  stručno predavanje i podstakli mnoge da se počnu time i baviti.

U ime radnog tima, članova i donator HB-a možemo reći da nam je posebno  drago da smo pokrenuli pozitivnu priču o uzgoju maline, gdje smo našem narodu kroz jednu edukaciju otvorili put ka sopstvenom biznisu. Prije 2 godine na Brdu nije bilo zasađenih malina, a trenutno po našim informscijama ima preko 50 dunuma zasađenih malina,sa tendencijom rasta.

Zijad Hamzić i Nedžad Rizvan su se prije godinu i po  obratili HB-u za pomoć oko započinjanja uzgoja maline na Brdu. Od Opštine su dobili sadnice i gnojivo, a HB je podržalo ovu dobru ideju i finansijski potpomoglo realizaciju iste. Poslije svakog rada i truda, uz malo sreće, uslijede pozitivni rezultati.

Osman  Džamastagić, koordinator Humanog Brda 2010, je obišao dva malinara s Mataruškog Brda, vidio njihove predivne malinjake i porazgovarao s njima o ovogodišnjim prinosma maline, otkupu i zarađenim prihodina.

Porazgovarao je sa Hamzić Zijadom  i Rizvan Nedžadom.

Ovi uzgaivači maline su jako zadovoljni ovogodišnjim prinosima, budući da su sadnice tek zasađene i da im je ovo prva rodna godina.Pored toga i vrijeme je bilo nepovoljno ;bilo je dosta mraza, pa maj pohladan s dosta kiše, dok je u junu i julu bila suša.

Sezona berbe je počela 8.6. i završena 10. 7.

Uzgajivajivači malina navode da su imali problema s berbom, jer nisu mogli da nađu dovoljno berača. Izgleda da ljudi to ne žele da rade.

Zijad Hamzić, sa dunuma  zasađene maline sorte Miker, je predao firmi Etqan iz Sanskog Mosta 800KG maline. Ova firma je vršila otkup i odvozila maline u hladnjaču koja je smještena u Sanskom Mostu.

Rizvan Nedžad je otkupljivaču predao skorao 2 tone maline, urbane sa dva dunuma .

Kako je prva godina i  samim time nisu očekivali nešto pretjerano, ali nisu ni krili zadovoljstvo, jer vrijeme je pred njima. Pred njima je mnogo posla i mnoštvo rodnih godina.

Uzgajivačima maline od srca želimo da naredne godine budu rodne i da otkupna cijena bude što veća.

HB ponovo  priprema projekt za  podršku ljudima koji žele da se bave malinarstvom.

Ove dvije familije su primjer da se na ovaj način mogu obezbijediti pristojna finansijska sredstva i to nas posebno raduje.

Prije par mjeseci smo pomogli i Imširović Elviru i Mulalić Mirnesu iz Hambarina da se počnu baviti uzgojom malina.

Iskreno se nadamo da će naši donatori prepoznati ovaj  projekat, koji je od velike važnosti za satnovnike Brda, pogotovo za one koji imaju neiskorištenu zemlju.

Pridružite se Humanom Brdu 2010 i pomozite onima koji žele da pokrenu vlastiti biznis i pristojno žive od svoga rada.

KOORDINATORI: DŽAMASTAGIĆ OSMAN I LJUMANOVIĆ SELMIR

 


 
 

mod racun