Pomoć za porodicu Ferizović iz Zecova

Teška su vremena došla. Jako teška. Pokazatelj toga je mnoštvo ljudi koji žive na rubu siromaštva. To je najčešće u višečlanim porodicama u kojima niko ne radi.

Iz jedne desetočlane porodice, dobili smo molbu za pomoć. Molbu je napisala djevojčica Hata Ferizović, koja tvrdi da sestra i ona mjesec dana nisu išle u školu, jer nemaju para da kupe mjesečne karte. Hata kaže da su oni jako siromašni. Zamislite samo kako to izgleda iz perspektive djeteta. Djevojčica je zamolila da se njoj i sestri kupe mjesečne karte i da im se kupi nešto hrane, jer su doslovno gladni.

Koordinator Humanog Brda 2010 je obišao porodicu i utvrdio da je situacija zaista alarmantna. Porazgovarao je sa Taibom, majkom osmero djece, koji su potvrdili da bi im svaka pomoć dobro došla, ali da im je jako važno da djevojčice idu u školu. Od osmero djece, dvije djevojke su se udale ali i one teško žive, jedno dijete je malo, dvije djevojčice idu u školu Dositej Obradović u Prijedoru, i još troje su školarci u nižim razredima u Zecovima.

Humano Brdo 2010 je odlučio ispuniti želju djevojčici. Kupljene su mjesečne karte Safeti i Hati 70KM i uplaćena im je užina za ovaj mjesec 39KM. Ako budu ispunile obećanje i redovno išle u školu, i idući mjesec će dobiti mjesečnu kartu i užinu. Porodica Ferizović je dobila i paket hrane u vrijednosti 120KM, što će ublažiti njihove životne tegobe bar par dana.

Porodica Ferizović je jako zahvalna Humanom Brdu 2010 za ovu pomoć, ali ovo nije rješenje njihovog problema.

Povodom ovog slučaja, a ovakvih je mnogo na Brdu, molimo sve zaineteresovane da pomognu koliko su u mogućnosti, putem uplata na žiro-račun naše organizacije sa naznakom „za školarce“

Vašom donacijom ćete pomoći djeci i omladini da završe bar osnovnu školu. Ovo je ujedno i jedan „apel“ svima nama da bez ove djece, nema budućnosti ni za njih ni za nas dijasporce koji se mislimo vraćati u domovinu ili provoditi odmore u istoj.

Koordinator: Ljumanović Selmir i Tim HB 2010

 


 
 

mod racun