Kupovina teleta za Dedić Denisa

Na inicijativu naših vjernih koordinatora kao i članova organizacije u Americi, pokrenuta je akcija u sakupljanju novčanih sredstava za pomoć 6-članoj porodici Dedić.

Ova porodica živi u MZ Bišćani i jedni su od prvih povratnika na Brdu. Pored toga što ima 4 kćerke i roditelje, Denis također vodi brigu o stricu Tali koji je kompletno ovisan o njihovoj pomoći.

Vrijedna familija koja se bori na sve moguće načine da prežive u ovako teškim vremenima inspirisala je mnoge donatore a samim time i HB 2010.

Denis ima i nešto stoke, od toga dvije krave te troje teladi. U toku ljeta prikuplja hranu i hrani telad koje kasnije prodaje mesnicama i na taj način obezbjeđuje sredstva za život sebi i svojoj familiji.  Svojim radom je uspio da obezbijedi i traktor, te par priključaka. Ljetos je uzgajao krastavce te održava 10 duluma zasađene maline u vlasništvu Kadirić Arnesa, koji očekuje znatne prinose ove godine.

Svi ovi primjeri pokazuju da se radi o jednoj izuzetno radnoj familiji koja može poslužiti kao primjer i model svim ostalim familijama koje žele da se bave poljoprivredom i da žive od plodova svoga rada.

Humano Brdo 2010 podstaknuto ovim primjerom je donijelo odluku da će u buduće više pomagati familije koje žele da se bore za svoju egzistenciju. Takve familije pozitivno podstiču svoju sredinu i motivišu druge familije na Brdu da se uključe u aktivan rad sa ciljem da pomognu sami sebi.

Članovi i inicijatori akcije su po dogovoru sa timom HB odlučili da se od prikupljenih 1150$ (2.090,82KM) familiji Dedić dodijeli 1.200KM za kupovinu teleta, starosti 3 mjeseca. Tele je kupljeno u Alagićima od Kasima Alagića također čovjeka sa Brda koji se bavi poljoprivredom.

Ostatak sredstava će se usmjeriti za  pomoć familiji Kadirić iz Sredica koji također imaju 4 djece ali nemaju dovoljno stambenog prostora. Ovoj familiji je neophodno obezbijediti stolariju i regips plate kako bi u  potkrovlju kuće napravili sobu i omogućili da starija djeca dobiju svoj prostor za spavanje i rad.

Ukoliko ima interesa, svako od vas može sprovesti ovakve i slične akcije uz pomoć HB2010. Organizacija ima svoje koordinatore na terenu a mogućnost uplata kao i sprovođenja akcije se odvija brzo i efikasno te u skladu sa dogovorenim između donatora i HB2010.


Spisak donatora:


Šabanović Nihad 100$,
Šabanović Muhamed 100$,
Islamović Irman 100$,
Islamović Šemso 100$,
Elkasović Haris 100$,
Čaušević Almir 100$,
Čaušević Admir 100$,
Zrinić Faruk 100$,
Modronja Sead 100$,
Didić Miko 100$,
Ejupović Admir 50$,
Hasib 56 20$,
Kekić Osman 20$,
Baškajlo Esad 20$,
Čaušević Munib 20$,
Alko Zudo 20$.
Ukupno: 1.150$ (2.090,82KM)


S poštovanjem,  Osman Džamastagić

 

 


 
 

mod racun