Pomoć za Šabana Omerovića iz Zavidovića

Kada se na adresu Humanog Brda uputi jedan profesor da traži pomoć za svoga učenika, onda je to stvarno izuzetan primjer marljivog i požrtvovanog učenika, koji bi po svemu sudeći mogao da posluži kao uzor za sve druge mlade ljude širom Bosne.

Profesor Fikret Hamdić se može ponositi sa Šabanom Omerovićem, jer upravo on stoji iza riječi hvale i preporučuje Omerovića za pomoć našoj organizaciji a samim tim mu otvara put i predstavlja ga nekom od poslodavaca koji bi eventualno bili zainteresovani da ga zaposle.

Izuzetan momak i odličan učenik

Hamdić se otvara blagim riječima i sa molbom opisuje stanje mladića koji ide u završni treći razred srednje mješovite škole u Zavidovićima, smijer zavarivač. Momak je inače iz Srebrenice ali živi u selu Vozuća kod Zavidovića. Tu je smješten sa familijom u tuđoj kući jer svoje nemaju. Otac mu boluje od PTSP-sindroma a majka od raka štitne žiljezde. Uslovi života su slabi i veoma loše žive snalazeći se kako znaju i umiju.

Šabanu je potrebna pomoć da bi uspio završiti ovu zadnju školsku godinu. Po završetku škole veće su i šanse za zaposljenje. Mogao bi prehranjivati familiju. Najvažnije za sada je da ostvari započetu stručnu spremu. Hamdić isiče kako je Šaban izuzetan momak i odličan učenik.

- Radi se o jednom izuzetnom momku sa pozitivnim vrlinama i kvalitetima i ako budete imali mogućnosti bilo bi dobro pomoći mu.

Šaban je dobar i na praksi koju radi u jednoj firmi i bori se da tu i ostane. Uz sve to je i dobar fudbaler.

"Schuschkavac"

Brižni profesor u pismu navodi šta je sve potrebno Šabanu, od mjesečne karte do džeparca za užinu, te zimska garderoba jer on ima samo jedan "schuschkavac", tanak kao papir.

Učesnici akcije

Koordinator akcije ispred naše organizacije Damir Habibović, je uspio u brzom roku pronaći donatore i sa uspjehom okončati akciju. U tome je sarađivao sa profesorom Hamdićem koji je zajedno sa Šabanom išao da kupe garderobu i namjernice za cijelu familiju. Kupljena je i autobusna karta do kraja godine, obezbijeđena je i užina, te je ostatak novca predan familiji da im se nađe pri ruci za hranu ili lijekove. Sve je lijepo i uredno odrađeno po dogovoru sa Šabanom.
U ovoj akciji su učestvovali slijedeći donatori:

IKC Ulm, 370 eura
Humano Brdo, 250 eura
Damir i Nusreta Habibović, 100 eura
Esmir Jahić, 70 eura
Islamcevic Nejla 50 eura
Avdic Damir 25 eura
Halilovic Muhamed 25 eura

Usrećili ste tog momka

Obraćanje prof. Fikreta Hamdića našoj organizaciji je za svaku pohvalu i što je ukazo na ovako specifičnog učenika koji ima pred sobom svijetlu budućnost jer osipa skromnošcu ali i velikom pozitivnošcu i vjerom za bolje sutra. - Usrećili ste tog momka, hvala puno ljudima iz Humanog Brda, završava riječima ovaj plemeniti profesor.

Zahvalnica i životna želja                                                                                                               

Riječi hvale pristigle su i od Šabana. Dirnule su nas do suza pa ih prenosimo u cijelosti:

- Primio sam Vaše poklone, a nemam riječi kako se zahvaliti da to ispadne tako veliko koliko ste Vi za mene učinili. Ja sam sada u teškoj situaciji (roditelji su mi bolesni, nismo u svojoj kući), ali mi je životna želja da u životu budem u mogućnosti da i ja tako nekome mogu pomoći. Hvala Vam Damire na svemu, i neka Vas dragi Allah čuva. Ako budete nekada prolazili kroz ove krajeve Bujrum svratite, ako ništa biće kafa i lijepa riječ. Još jednom hvala Vam i sve najbolj Vam želim, Vama i vašoj porodici i svim ljudima iz "Humanog Brda".

Naša organizacija je sretna što je pomogla ovog mladog čovijeka a vjerujemo da ima još ovako sposobne omladine u našjoj Bosni kojima je potrebna pomoć. Šabanu će biti potreban posao nakon završene školske godine. Molimo sviju vas koji imate kontakte u regionu da preporučite ovog mladog čovijeka jer je on svojim osobinama pokazao da želi i da može ispuniti jedno dobro radno mjesto. Hvala svim donatorima na dobro uigranoj akciji. IKC Ulm je opet pokazao da se uvijek može računati na njih. Za pomoć Šabanu ili nekom drugom učeniku ili studentu u nevolji, vaše donacije možete još uvijek slati na žiro-račun:

Humano Brdo e.V.     
Bank: Oberbank Traun  
IBAN: AT901500300761068915
BIC: OBKLAT2L

Ili Putem Pay Pal-a: humano.brdo@live.at
 

 

 


 
 

mod racun