Podjela stipendija u saradnji sa našom omladinom iz Austrije

Sa malim zakašnjenjem vas informišemo da je druga podjela stipendija za 2015 godinu izvršena u prostorijama Dječje biblioteke Humanog Brda 2010, 03.04.2016.

Ova podjela stipendija je organizirana u saradnji sa našom omladinom u Austriji koji su svoj završni školski rad posvetili domovini i studentima u Bosni.

Humano Brdo je i ranije imalo priliku da surađuje sa omladinom iz Austrije po pitanju stipendiranja studenata u Bosni.
Ovoga puta su Amina Purić, Ahmed Čaušević i Šejla Tahirović učenici Akademije iz Trauna HAK-Traun, kroz svoj maturski rad obradili interesantne teme koje su na kraju i predstavili većoj publici u gradu Traunu gdje i žive.

Oni su za tu priliku morali sami organizirati cjelokupni projekat koji obuhvata između ostalog i pronalaženje prikladnog lokala gdje su izložili svoje maturske radove. Ovi vrijedni učenici su htjeli kroz svoj rad da upoznaju javnost u Austriji prezentirajuci im zbivanja i primjere  iz privrednog i kulturnog života Bosne. Jedna od ključnih tema su bile bosanski turizam kao i  stanje omladine i studenata u Bosni, da bi na kraju izlaganja rekli i nešto o našoj organizaciji i humanitarnom radu organizacije u Bosni.

Njihove prezentacije su bile izložene sa puno snage i entuzijazma na Njemačkom i Engleskom jeziku. Svi prisutni u sali su imali priliku da se upoznaju sa ovim madim ljudima, njihovom radu kao i budućim planovima.

Prodajom karata kao i donacijama dobrih ljudi, ovo troje mladih entuzijasta su bili u mogućnosti da nešto i zarade. Svu zaradu od 2418 eura  su odlučili da doniraju nekim od studenata u domovini, znajući da im je bilo kakva pomoć i te kako potrebna.

Humanom Brdu je izuzetno drago što je ovo troje omladinaca, koji su inače rođeni u Austriji, odlučilo pomoći omladini u domovini. To su i uspjeli jer njihovom zaslugom je 10 studenata iz Bosne, iz različitih gradova, dobilo po 200 ili 250 eura svaki.

Iskreno im se zahvaljujemo što su izabrali Humano Brdo kao svoga suradnika u ovom projektu. Želimo im da uspiju u svom daljem školovanju i da i dalje pomažu koliko mogu naše mlade u BiH. Nadamo se da će akcije ovakve vrste biti podstrek i inspiracija našim mladim širom svijeta da nešto konkretno urade za svoje vrsnjake u domovini.


ZA UVECANJE KLIKNITE FOTOGRAFIJU!

 

 


 
 

mod racun
 
Â