Budite i vi dio Humanog Brda 2010

Humano Brdo 2010, ostavlja iza sebe još jednu godinu koju ćemo pamtiti po mnogo čemu. Radilo se i odradilo mnogo akcija a sve uz pomoć vrijednih članova, velikodušnih donatora i podrške simpatizera i prijatelja organizacije.

Godinu smo započeli sa kupovinom prikladnog kreveta za djevojčicu Melisu koja ima posebne potrebe zbog ranog invaliditeta a završavamo je okončanom akcijom za pomoć familiji Mrkalj kojima je u nesretnom slučaju izbio požar na porodičnoj kući.

Između ove dvije akcije desilo se još mnogo toga. Pokušali smo da raspodijelimo pomoć na sve oblasti života. Svima kojima se moglo pomoći pomoglo se na neki način. Organizacija je pomagala i izdvajala za liječenje, za obnovu domova, pakete sa hranom, neko je dobio ovce a neko plastenik. Mnoge familije su bile obradovane sa nekim kućanskim aparatom u drugoj fazi akcije za poplave. Nekoga smo obradovali sa pampasima, invalidskim kolicima ili mjesečnom kartom za autobus.

Od većih akcija koje smo podržali ove godine su akcija za pomoć Asmiru prilikom transplantacije bubrega u Turskoj, te akciju kurbani koju planiramo i naredne godine. Pomogli smo par familija u akciji sufinanciranje sredstava za naše povratnike i nadamo se da će ovakvih akcija biti i češće jer to je budućnost za sve naše povratnike koji žele da sebi osiguraju životnu osnovu.

Jednako nam je drago da smo učestvovali i u drugim akcijama za pomoć prilikom operacija ili akcija za pomoć djevojčici Ajli ili kad smo svi pomagali maloj Hani da poraste. Sa pomoći za kupovinu konja obradovali smo familiju Hajrić a pokusali smo da podstaknemo i akciju za proizvodnju malina na Brdu, sto nam je i želja i cilj da ostvarimo u narednim godinama.

Nismo zaboravili ni naše studente koji će i ove godine dobiti svoje stipendije. Moramo napomenuti da smo imali dobru saradnju i sa donatorima iz dijaspore koji su donirali neke od naših škola na Brdu i time djeci uljepšali dane sa potrebnim školskim materijalom i drugim važnim potrepštinama.

Zahvaljujući Dječjoj Biblioteci HB 2010 i njenom bibliotekaru, osnovci na Brdu su imali priliku i da se druže sa pjesnicima i da organizuju priredbe, te su i ove godine darovani sa novim lektirama a neki od najboljih učenika su dobili i prikladne nagrade za svoj trud.

Trebamo podržati našu djecu i više, trebamo im olakšati i priuštiti da se školuju, jer na njima ostaje ono što im mi odrasli danas ostavimo. Znanje je život u koji je potrebno investirati, zato vas molimo da i dalje podržavate djecu, omladinu i studente.

Organizacija je i ove godine održala tri uspješna koncerta u Austriji i Njemačkoj. Tu smo imali priliku da ugostimo kako naše domaće, tako i austrijske i njemačke prijatelje. Ovakve i slične događaje trebamo da gajimo i u buduće radi boljeg poznanstva, sirenja prijateljstva te upoznavanja sa našom domovinom, jezikom, kulturom i tradicijom.


Ovo su samo neke od mnogih akcija koje je HB ostvarilo tokom godine. Svaka od ovih akcija ne bi bila moguća bez članova i donatora. Mnogi su darovali nesebično, mnogi od vas su pomogli i spasili nekoga od bolesti, produžili nekom život, obezbijedili nekog da sebi zaradi za život, obradovali nekog sa paketom hrane, novim cipelama, školskom knjigom itd..

Kada se sve sabere i oduzme, ovako na kraju godine, nisu to samo donacije, novac, brojevi, nego i sudbine naših umornih sugrađana koje ste upravo vi na neki način dotakli i promijenili.  Svaka vaša donacija je nekome ulila bar malo nade u život, dala snage da izdrži još jedan dan u novoj nadi da će se nešto sutra promijeniti i biti bolje.

Humanom Brdu 2010 je potrebno više vas što želite da pomognete i da promijenite sudbine nekih od naših korisnika. Najteže je kad nekome treba pomoći a ne može se jer nema dovoljno sredstava. A bilo je i takvih slučajeva gdje se moralo odbiti pomoć.

Kao organizacija koja se već skoro 10 godina bavi humanitarnim radom na prijedorskoj opštini a i šire u BiH, možemo samo biti ponosni na sve vas koji ste podržali organizaciju svojim članstvom, donacijama ili na neki drugi način pomogli da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ovom prilikom želimo da istaknemo i damo primjer da se sve može postići zajedničkim radom i zalaganjem. Ove navedene akcije trebaju da nam budu putokaz za dalje. Naši u domovini nas trebaju a HB 2010 treba vas, nove članove i donatore. Zato vas molimo da i vi, vas što više, postanete dio ove plemenite družine i organizacije uz zajednički slogan << Budite i vi dio Humanog Brda 2010<<

Želimo vam sretne predstojeće Blagdane i Sretnu Novu 2016 godinu

Vas Radni Tim HB 2010

 


 
 

mod racun
 
Â