Prijedorska rapsodija ili prećutni zakoni dobrote

Objavljeno 02 Mar 2024
 


U subotu 17.02.2024 godine održan je tradicionalni, četrnaesti u nizu, humanitarni koncert organizacije “Humano Brdo 2010”. Kao i mnogo puta dosad, organizatori su se odlučili, da Stadthalle Enns bude mjesto u kome će ova lijepa priča imati svoju prepoznatljivu adresu.

Neupučeni bi rekli da je to koncert kao i svaki drugi, bilo ih je i bit će ih još mnogo takvih napretek. Sudionici ili pak oni malo bolje obavješteni će ispričati neki sasvim drugačiji doživljaj, priču koja se ne može svesti ni na kakav uprošćen moto ili otrcanu frazu. Jer koncerti u organizaciji Humanog Brda su unikatni po imperativu ili u najmanju ruku krilatici, da druženje i koncert trebaju biti čin istinske dobrote.

Naime, niko ovdje nije ništa strogo dogovarao niti previše objašnjavao. Razlog uspješnosti se krije u intuitivnoj svijesti i spoznaji svakog člana, simatizera i gosta da se koncertna noć potpomogne i odradi, gdje god je to moguće, isključivo volonterski. Usvojena i već toliko puta dokazana spoznaja da je i mala praktična pomoć bolja od tone bezvrijedne priče, ponovo se obistinila u svoj svojoj punini.

Organizacija “Humano Brdo 2010” ima svoje nepisane ali itekako obazujuće zakone koji su prećutno prihvaćeni od svih, bilo da se radi o članovima, velikodušnim sponzorima ili dragim gostima.

Ti zakoni su unverzalni i istovremeno jako jednostavni. Naslonjeni su na svekoliku, nadnacionalnu i nadreligijsku ljudsku težnju da se pruži pomoć i utjeha onima kojima je potrebna.
Naših zakona nema ni u kakvim statutima,advokatskim ili notarskim ugovorima nego su uklesani u srcima dobrih ljudi.

1. Prvi zakon dobrote je veličanstven, ima svoje uzore, spektar mu je bezvremen i duboko je ukotvljen u sintagmu da život je ondje gdje se nalazi ljubav.

2. Drugi zakon polazi od činjenice da samo misliti dobro nije dovoljno. Nije dovoljno ni samo činiti dobra djela.Tek kad i drugi krenu slijediti tvoj primjer i postanu sudionici činjenja dobra onda je cilj ostvaren i to je možda dovoljno.

3. Treći zakon želi uništiti strah od siromaštva, podsječajući na izreku koja se pripisuje tragičnom liku Anne Frank, da “Niko nikada nije osiromašio davajući”. Bilo bi zaista suludo u današnjem vremenu blagostanja, utopljeni u socijalne sisteme zapadne hemisfere, zanovjetati i tražiti izgovor i ne priteći u pomoć svojim sunarodnjacima.Ličili bismo na lopove koji ljudsku darežljivost smatraju ludom i naivnom.

4. Četvrti zakon teži objasniti da kao individua nisi ljudski ni živio ukoliko tvoj humani čin nije nekome pomogao. Naročito ako taj neko i neće biti u mogućnosti da ti se istom mjerom oduži. Dakle, učini nešto i ne prigovaraj, dobro koje učiniš, osjetit ćeš u sebi.

5. Peti zakon zahtjeva da učiniš dobro u tajnosti ali i javno nastojeći se pritom lišiti želje za dokazivanjem pred samim sobom a pogotovo pred drugima. To anonimno djelo ako bude otkriveno od nekog drugog budi najljepše osjećaje. Radi se svojevrsnoj motivaciji koja bi trebala ponukati što više ljudi ka činjenju dobročinstva.

Sve nabrojano i mnogo toga neprimjećenog ali itekako doživljenog daje rezultate i odslikava atmosferu sa koncerta. Riječi su nedovoljno snažne da opišu srčanost i zahvalnost svih prisutnih, te nam ostaje utjeha da ovo nije kraj nego samo jedan korak na našoj stazi dobročinstva.
 

Neizmjernu zahvalnost dugujemo svim sponzorima koji su nesebično dali svoj doprinos.

Slika govori više od svih mogućih riječi Tim humano brdo 2010.

Za dobru zabavu “krivi“ su poznati estradni umjetnici.

I kolače i bombone za osmjeh i dobro djelo sve ću da ti dam...

Ekipa koja nije izdala

Za tim humanog brda priredio
Mehdin Mašović

 

 


 

Mobirise

KONTAKTIRAJTE NAS

Sponzori i Partneri

Račun

Humano Brdo e. V.
Banka : Oberbank AG
IBAN: AT 901500300761068915
BIC/Swift: OBKLAT2L

PayPal

humano.brdo@live.at

Pratite nas
Hilfsorganisation
Humano Brdo 
  • Aumühlstrasse 45 d, 4050 Traun, Austria
  • Office- Ringstrasse 1, 4050 Traun, Austria
  • ZVR-Zahl: 371 238 829
  • Mobil: + 43 660 414 58 65