Apel za sufinansiranje Projekta Bijele trake

Grupa Rejjan iz Sarajeva, koja okuplja mlade i perspektivne studente, koji se bave očuvanjem duhovne tradicije bošnjačkih muslimana u koju svakako spada i obrada tematike historijski važnih datuma i događaja.
 
Ovi  mladići u horu uče ilahije i kaside i prave divne audio i videozapise.

Žele obraditi tematiku  ratnih patnji u Prijedoru kroz Projekt ''Bijele trake''.

Datum 31. maj 1992.godine pamtit ćemo kao početak stradanja Bošnjaka u Prijedoru, stravična mučenja, silovanja, ubistva, zatvaranja u logore, progon, etničko čišćenje, brisanje svih tragova postojanja jednog naroda u jednom vremene i prostoru.  Potreba za ovakvim projektom je proizašla iz činjenice da se danas na ''kulturnoj'' sceni i u javnom prostoru ne pridaje značaj obrazovnom elementu proteklih tekovina koji bi podsjetio mlade generacije na stradanje Bošnjaka u proteklom ratu. U poslijeratnom periodu žrtve takvih hitorijskih trenutaka su ostale obilježene traumama, ali i ostale dostojanstvene, pružajući ruku pomirenja i prevazilazeći bol  nastavile suživot u sadašnjosti, oplemenjujući vrline Bošnjaka kao naroda koji se izdigao i nastavio da bude dostojanstven, ali i ponosan, gradeći bolju budućnost .
 
Cilj ovog projekta nije poticanje mržnje, netrpljivosti i stvaranje loše slike Bošnjaka kao naroda koji pamti samo teške trenutke u svojoj historiji, cilj je podučiti mlade generacije koje nisu bili svjedokom tog vremena  o snazi bošnjačkog duha, vjere, ljubavi i plemenitosti. Budući da danas mladi uglavnom sporadično znaju historijske činjenice vezane za zločine u Prijedoru, te s tim u vezi i obilježavanja bošnjačkih kuća bijelim plahtama ,a Bošnjaka bijelim trakama , želja ovih mladića je da   približe nemila dešavanja omladini, a nas nešto starije da podsjete kroz audio/video projekate. Oni  prije svega nose kulturno značenje i historijski pečat snage bošnjačkog naroda.  Ovaj projekat ima za cilj da probudi osjaćaje, prvenstveno kod mlađih naraštaja, o važnosti naše nacionalne tekovine,  kulture i tradicije, te da i taj datum poput 11.jula 1995.godine ostane upamćen u našim srcima i mislima.
 
Za implementaciju Projekat „Bijele trake“  potrebno je 20. 000,00 KM.
 
Mi Vas molimo, da ukoliko prepoznate potrebu, a u skladu sa vašim mogućnostima, sufinasirate realizaciju ovog Projekta.
 
Sva pitanja u vezi ovog projekta možete uputiti direktno predsjedniku udruženja Rijadu Imamoviću na mail: Rijad.Imamovic@fmroi.gov.ba
 
Unaprijed Vam se zahvaljujemo na razumijevanju i pomoći u realizaciji ovog projekta.
 
Vaša Gruppa Rijjan
 
Akcija traje do 31. maja 2019 godine

Uplate Putem žiro-računa
Humano Brdo e. V. | Banka : Oberbank Traun
IBAN: AT 901500300761068915 | BIC/Swift: OBKLAT2L

Pay Pal-a: humano.brdo@live.at
Svrha: Za Bijele trake
 
Tim Humanog Brda 2010
Postanite naš član i pomozite Vašim sugrađanima
humano.brdo@live.at     HUMANO-BRDO.COM

 


 
 

mod racun